CSL PHOTOGRAPHY

CSL PHOTOGRAPHY

$248

Bejegyzés alcíme...

2016. május 20. - csl.photography

Engedtem a súlyos nyomásnak és vettem végre egy állványt. Úgy döntöttem, hogy megengedem magamnak ezt a kis extra kiadást. A választásom egy utazó állványra esett. Kicsi, könnyű és méretéhez képest kellőképpen stabil. Már amennyire egy utazó állvány stabil lehet. Kompromisszumot kellett kötnöm a méret, súly, magasság és nem utolsó sorban az ár kérdésében. Létezik nagyon profi GITZO cég által gyártott karbon állvány ami kicsi, pille könnyű és stabil mint a gízai piramis, viszont egy Ferrari árát kérik érte a boltban. Igen komoly piackutatást végeztem, aminek a végeredménye az lett, hogy egyik sem tetszett. A fő problémám a stabilitás volt, vagy ha kellőképpen robosztus felépítésű akkor meg nehéz mint a dög. Meg kellett barátkozzak a gondolattal, hogy ez a kategória bizony ennyit tud. A választásom végül a MeFoto cég RoadTrip alumínium állványára esett, amely minden tekintetben a legjobb paramétereket hozta és a szűkös anyagi keretbe is belefért. Megrendeltem Ebay országból és néhány nap múlva meg is érkezett. Ki kellett ám próbálni. Éjszaka a kivilágított belváros csodás témát kínált, tehát felkerekedtem egy kis éjszakai fotózásra. Két helyszínen voltam. A első a már jól ismert Cremorne Point ahol a Lady Northcott kompot fotóztam. Most másként próbáltam megfogni a látványt és bár panoráma képet csináltam, mindösszesen két felvételt illesztettem. Ami még érdekes volt, hogy nem a kedvenc 35mm-es optikát használtam, hanem az 50mm-es és 85mm-es optikákkal próbáltam operálni. Érdekes perspektívát kínált, hogy egy szűkebb látószög nyújtotta képvilágot próbáltam meg kibővíteni. Tök jó, hogy az állványon a gömbfej alatt van fok beosztás, tehát látom, hogy hány fokot fordítottam horizontálisan a kamerát. A képeket tükör felcsapással csináltam, hogy minél kisebb legyen a vibráció, és természetesen távkioldót használtam. Marha jó játék volt. Ha összevetitek a Lady Northcott bejegyzésbe beillesztett panorámával, akkor láthatjátok a hasonlóságot.

Két képes panoráma 50mm-es optikával, f11-es blende, 30 másodperces záridő.

2000--.jpg

Ez a szimpla kép 85mm-es optikával készült a beállítás ugyanaz mint az előzőnél, f11, 30mp

2000--1423.jpg

A második helyszín a Jeffrey Street komp kikötő volt. Ez pont a nagy híd észak-keleti lábánál helyezkedik el és kis sétával pont szembe lehet kerülni az operaházzal. Megint csak a 35-50-85mm-es triót használtam. Szimpla képeket és két képes panorámákat csináltam. A képeket 11es blendével és 20-30 másodperces expozícióval rögzítettem. Nagyon jól vizsgázott az állvány, élmény volt használni. Természetesen komoly utómunkát igényelt, hogy minden részlet ilyen szuper módon kirajzolódjon.

2000--1441.jpg
2000---2.jpg

2000--1455-2.jpg

2000---4.jpg

Ez az utolsó képet az utazó optikám (18-200mm) legnagyobb látószögén 18mm-en készítettem. Így kicsiben nem látszik, de képminőségben sajnos meg sem közelíti a fix optikákat. A következő cél, hogy beszerezzek egy 20mm-es fix lencsét. Nem vagyok telhetetlen, majd ennek is eljön az ideje, most nagyon örülök az állványnak.

2000---3.jpg

Jahh és, hogy miért $248 a bejegyzés címe? Azon az estén ugyanis ennyivel járultam hozzá a NSW State Police zökkenőmentes működéséhez. Már pakoltam össze a Cremorne Point-on készített képek után amikor egy rendőr jött oda hozzám és elkezdett velem beszélgetni. Tudod milyen az amikor érzed, hogy na ebből valami nagyon nagy gáz fog kisülni.... hát én valami ilyesmit éreztem. Úgy 10 percig beszélgetett velem a fotózásról, hogy milyen szerencsém van az időjárással, mert tiszta a levegő és messzire el lehet látni, meg kérdezte, hogy hogy kell fotózni ilyen sötétben... stb stb, mikor végezetül közölte, hogy tilosban parkolok és megbüntet... Mondom, itt nincs tiltó tábla, mire ő közölte, hogy ez igaz, viszont 150m feljebb van és a hatálya ide is kiterjed. OOOhhh, hogy azt a sunyi k..r..a  a..y..d..t gondoltam magamban és még nagyon sok minden eszembe jutott, hiszen a magyar nyelv olyan szép színes, olyan változatosan kifejezhetjük efféle gondolatainkat, érzéseinket. Kértem, hogy ne tegyen ilyet, majd közölte, hogy már meg is tette, ezt követően egy utasító kézmozdulattal távozásra szólított fel. Újabb csodaszép gondolatok jutottak eszembe az biztosúr édesanyukájával kapcsolatban... A mellettem parkoló két pecást is megbüntette. Csak rajtunk, három szerencsétlenen azon az este $744 keresett a rendőrség. Sebaj két hétvégén nem megyünk kirándulni, mert valahol meg kell fogni ezt az ablakon kidobott pénzt.

Egyébkét az állvány nem került ennyibe... közel sem...

Ilyen drága képeket még sohasem csináltam, ezért ezennel áruba bocsájtom. Ne mondja senki, hogy nagyot akarok kaszálni, a kikiáltási ár $249. Ki ad többet érte...?  :-)

üdv

csl

 

Az ezen a blogon megjelenő képek, zenei szerzemények szerzői jogvédelem alatt állnak, felhasználásuk előtt az alkotó előzetes hozzájárulása szükséges.

A bejegyzés trackback címe:

https://cslphotography.blog.hu/api/trackback/id/tr298717712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

v75 2016.05.25. 15:54:15

Nagyon jo kepek! Franko a csillaghatas az erosebb fenyek korul.
süti beállítások módosítása